Szürke égbolt, esősre forduló idő, hűvös szél. A melankolikus környezet lassan bekúszik a lakásba, átitatja közérzetemet, rátelepszik hangulatomra. Ilyenkor jól jöhet egy csésze léleksimogató, forró tejeskávé és mellé egy szelet vaníliás-kakaós kuglóf. Egyszerű hozzávalókra van szükség és az elkészítése nem bonyolult. Ez egy hagyományos, régi recept, nagyanyáink idejéből. Mire a kuglóf kisül, ínycsiklandó vaníliás-citromos-kakaós illatvarázs járja be az egész házat. Ha te is kedvet kaptál hozzá, így készítsd el: Két külön tálban dolgozd ki a tészta vaníliás és kakaós felét!
Mindkét tálba tölts 75 ml langyos tejet, adj hozzá mindkettőhöz 50 g kristálycukrot, egy csipet sót, morzsolj mindkét keverékbe 15 g élesztőt. Miután az élesztő felfutott, adj hozzá 75 g olvasztott sótlan vajat (teavaj), 1 citrom reszelt héját (csak a sárga héj, fehér réteg nélkül) 1/4 teáskanál vanília kivonatot és egy tojást. Az egyik tésztaalaphoz adj 250 g átszitált finomlisztet, a másikhoz 250 g átszitált finomlisztet és 2 evőkanál cukrozatlan, átszitált kakaóport. A tésztákat lágy, homogén állagúvá gyúrd. Hagyd pihenni, míg a duplájukra nem kelnek. A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, nyújtsd 3-5 mm vastagságúra mindkét részt. Próbáld közel egyforma nagyságúra, téglalap alakúra nyújtani a tésztákat, majd terítsd a kakaósat a vaníliásra és csavard fel a tésztát egyhengerré. Készítsd elő a sütőformát, szilikon forma kivételével ajánlott a formát kivajazni és lisztezni. Formálj a felcsavart tésztahengerből gyűrű formát és rakd a sütőformába. Hagyd ismét kelni, míg körülbelül a másfélszeresére nem kel. Előmelegített sütőben 7-es fokozaton (220 ºC) kb. 30 percig szükséges sütni. Sütés előtt nem kell megkenni a tetejét. Amikor kisült, hagyd a formában hűlni egy kis ideig, így könnyedén kijön a kuglóf a sütőformából. A kuglófot ízlés szerint megszórhatod porcukorral, megkenheted citromos cukormázzal, vagy bevonhatod csokimázzal. Minden módon ízletes süteményt kapsz. Az így elkészített kuglóf laza, foszlós, és mennyei az illata. Kínálhatod tejjel, kakaóval, kávé mellé.